JIM HAYNES

Previous Page

 

Sunnuntai-illallisia Pariisissa vuodesta 1978
by Pihla Hintikka,
Helsingin Sanomat, 15 Aug. 2013

Harmaatukkainen viiksekäs mies istuu keittiön jakkaralla kumarassa, vetää nimen yli paperilistasta ja huutaa englanniksi: "Hei kaikki, tässä on Judy!"

Viisikymmentä toisilleen vielä tuntematonta illallistajaa kääntyy katsomaan uutta tulokasta ja vilkuttaa.

Ollaan ateljeekodin avokeittiössä eteläisessä Pariisissa. Täällä eurooppalaistunut amerikkalainen kulttuuripersoona Jim Haynes on pyörittänyt kaikille avoimia illallisia joka sunnuntai vuodesta 1978.

KAIKKI alkoi siitä, kun nuori amerikkalainen Cathy Shroufe saapui Jim Haynesin ovelle ja pyysi väliaikaista yösijaa. Jim antoi tytön jäädä, jos tämä laittaisi silloin tällöin ruokaa. Syntyi sunnuntai-illallisperinne.

Sittemmin täällä ovat käyneet muun muassa Yoko Ono, runoilija Allen Ginsberg ja näyttelijä Chloé Sevigny. Illalliset ovat niin suosittuja, että Jim Haynesille kannattaa lähettää sähköpostia tai soittaa pari viikkoa etukäteen. Vastausviestissä saa ohjeet, kuinka löytää perille.

Nyt keittiön kahdenkymmenen litran kattilasta nousee höyryä. Pasta porisee liedellä. Vaihto-opiskelija Caroline Brown Atlantasta lappaa tomaattikeittoa puisiin kulhoihin alkupalaksi. Punaessuinen tyttö on päätynyt kokiksi parin ystävänsä kanssa, kun Jim pyysi häntä hommaan pari sunnuntaita sitten. Sinä sunnuntaina kreikkalainen opiskelija laittoi moussakaa, sitä seuraavana ranskalaispariskunta burgundinpataa. Tänä sunnuntaina löyhänä teemana on Italia.

 

Jälkiruokapiirakan päälle on pyöräytetty jäätelöpallo
Jälkiruokapiirakan päälle on pyöräytetty jäätelöpallo

ILLALISTA tehdään vapaaehtoisvoimin. Vieraiden suositellaan jättävän 30 euroa tai omatuntonsa mukaan käteistä kattamaan ruoka- ja juomakuluja. Pakko ei ole maksaa, mutta mieli tekee. Tomaattikeiton jälkeen syödään pestokanapastaa, paistettuja ruusukaaleja ja muita kasviksia. Patonkia on läjäpäin, ja juomanurkkauksessa on puna- ja valkoviiniä, olutta, omenamehua ja mineraalivettä riittämiin. Jälkiruuaksi tarjotaan pala piirakkaa jäätelöpallolla.

MUTTA parasta on tunnelma.

Kitara soi, ja 11-vuotias Phoebe Sanders Teksasista tanssii ja hyräilee biisiä vieressä. Hänen äitinsä ja enonsa keskustelevat nurkkasohvalla australialaisen arkkitehti David Turnerin kanssa. David on käynyt sunnuntai-illallisilla kymmenen viime vuotta. Ulkoterassilla hengailevat Shakespeare & co -kirjakaupan työntekijä Laura Keeling ja Time Outin toimittaja Ellen Hardy. Yksi pariskunta on hääpäivämatkallaan, toinen tullut naapuritalosta.

Ihmisiin törmää väkisin ja keskustelua syntyy, kun vieraat hakevat ruokansa buffetpöydästä, syövät seisaallaan ja kulkevat pienessä tilassa paikasta toiseen. Silloin toteutuu Haynesin elämän missio: tuoda ihmisiä yhteen.

 

Illallinen joka sunnuntai kello 20 Jim Haynesin kotona Etelä-Pariisissa. Ilmoittautuminen etukäteen: jim-haynes.com

 
 
Pihla Hintikka
©Helsingin Sanomat, 15 Aug. 2013
read the original article online on the Helsingin Sanomat Website!

 

 

2013, Helsingin Sanomat : Sunnuntai-illallisia Pariisissa vuodesta 1978

Previous Page